Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън обвини "демагозите и шарлатаните" в подклаждане на страх, както го направиха през 30-те г. на XX век, докато проблемът с миграцията разтърсва политиката от двете страни на Атлантическия океан, пише "Гардиън".

Байдън, разглеждан като потенциален кандидат на Демократическата партия срещу президента Доналд Тръмп на изборите през 2020 г., не спомена името на американския президент, но направи паралел между антиимиграционната му политика и европейските популисти и фашистите през 30-те г. на миналия век, които с изкупителна жертва превзеха властта.

Бившият вицепрезидент смята, че като през 30-те г. на ХХ век разочаровани избиратели може да се обърнат към авторитарни личности.

"Демагози и шарлатани пристъпиха към подклаждане легитимните страхове на хората и винаги хвърлят вината върху другите. Винаги трябва да има изкупителни жертви. Сега това са имигрантите, аутсайдерите, другите", предупреди Байдън на конференция в Копенхаген.

Той подчерта, че е предприета атака срещу институциите и свободите със задача концентриране на властта в ръцете на отделни личности.

Според него по целия свят репресивни правителства се копират, атакувайки медийната свобода, независимата съдебна система и гражданското общество с репресивни закони.

Взети заедно те заплашват демократичните идеали, превърнали се в основа на западния свят, допълни той.

Байдън разкритикува "фалшивя национализъм" на Републиканската партия при Тръмп.