Сет Молтън, ветеран от войната в Ирак и конгресмен от Демократическата партия от Масачузетс, се кандидатира за президент на САЩ, съобщава "Ройтерс".

Около 20 демократи ще се борят за номинацията на Демократическата партия на президентските избори в края на 2020 г.

Молтън не е известен на национално ниво и има далеч по-кратка политическа кариера от опонентите си, които са от години в Сената на САЩ или губернатори на щати.

Но 40-годишният Молтън се опитва да разбие статуквото в партията.

"Десетилетия на разделение и корупция разбиха демокрацията ни и ограбиха гласовете на американците", обяви той във видео, публикувано рано тази сутрин.

"Докато страната ни се придвижва напред, Вашингтон стои още в миналото", добави той.

Молтън за първи път влиза в Конгреса през 2014 г. Той неуспешно се опита да премахне Нанси Пелоси от поста лидер на партията в Камарата на представителите.

Той обещава да се бори с климатичните промени и за зелена икономика с високи технологии и нови работни места в производството. Кандидатът от Демократическата партия също е за затягане на контрола над притежанието на оръжие и легализиране на марихуаната.

"Кандидатирам се, защото трябва да победя Доналд Тръмп", закани се той.

Молтън беше пехотинец от 2001 до 2008 г. Завършил е Харвардският университет със специалност физика през 2001 г.През 2011 г. завършва магистратура бизнес и държавна политика.