Съединените щати трябва бързо да наложат нови санкции срещу Русия, за да възпират нейните "злонамерени" действия, заяви висш депутат от демократите във вторник след брифинг на Белия дом за руските опити да се плати на талибаните да убият американски войници в Афганистан, съобщава "Ройтерс".

Демократичните членове на Конгреса излязоха от брифинга, критични към президента на САЩ Доналд Тръмп, за който New York Times съобщи, че през февруари е получил писмено информация от разузнаването за вероятната руска схема. Белият дом заяви, че Тръмп не е получил личен брифинг по въпроса, но все още не отговаря категорично дали е получил писмен, дали го е чел и защо не е отговорил по-агресивно, ако е имало такъв.

Представителят Адам Шиф, председател на Комитета за разузнаване на Камарата, заяви, че Тръмп не трябва да ухажва руския президент Владимир Путин, както го покани на срещата на върха на група Г-7, а по-скоро трябва да налага санкции на Москва.

Топ съветник на Тръмп: Президентът не е информиран за руската схема с талибаните

Топ съветник на Тръмп: Президентът не е информиран за руската схема с талибаните

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Робърт О'Брайън направи коментара

"Президентът на Съединените щати не трябва да кани Русия в Г7 или Г8. Трябва да обмислим какви санкции са подходящи за по-нататъшно възпиране на руските злонамерени действия", каза той пред журналисти след брифинга на Белия дом.

Белият дом се опита да опровергае статии в "Таймс" и "Вашингтон пост", че знае за обвинения, че Русия е платила на талибаните да убият американски войници и други коалиционни войски.

Това предизвика сериозни опасения както сред републиканците на Тръмп, така и сред демократите, не само по отношение на безопасността на американските войски, но и относно работата на администрацията по въпроса. Поне двама републиканци заявиха, че все още имат притеснения след срещата си.

Четири правителствени източника на САЩ потвърдиха пред "Ройтерс през уикенда, че класифицираните доклади на американското разузнаване предполагат, че руско военно разузнавателно звено е предложило на привърженици на свързани с талибаните бойци да убият американски и съюзнически войници в Афганистан. Източниците посочиха, че американските правителствени агенции и експерти вярват, че докладите на разузнаването са достоверни.

По информация в медиите, поне един американски войник се смята, че е загинал в резултат на програмата, което Кремъл отрече.

Висшите демократи от комитетите за външни работи в Сената, Робърт Менендес (от Ню Джърси) и въоръжените сили Джак Рийд (от Роуд Айлънд), както и заместник лидереът на демократичното малцинство в горната камара Дик Дърбин (от Илинойс) призоваха Държавният секретар Майк Помпео и министърът на отбраната Марк Еспър да предоставят повече информация за вероятните руски опити да се плати на талибаните да убият американски войници в Афганистан.

Британският военен министър знаел, че Русия вероятно плаща на талибани да убиват американски войници

Британският военен министър знаел, че Русия вероятно плаща на талибани да убиват американски войници

Уолъс: Абсолютно вярно е, че страни като Русия предприемат много злонамерени действия срещу нас