Съветникът по националната сигурност на Белия дом Робърт О'Брайън обяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп не е бил информиран за разузнавателната информация, че руснаците са предлагали награда на талибаните за всеки убит американски войник в Афганистан, пише "Гардиън".

Белият дом знаел за руската схема с талибаните още в началото на 2019 г.

Белият дом знаел за руската схема с талибаните още в началото на 2019 г.

Още в началото на 2019 г. топ представители на Белия дом са били запознати

"През последните няколко дни "Ню Йорк таймс" и други медии съобщиха информация относно нашите войници в Афганистан. Докато ние обикновено не обсъждаме такива въпроси, ние постоянно разглеждаме докладите на разузнаването и запознаваме президента, когато е необходимо. Тъй като информацията от медиите не е потвърдена или доказана от разузнаването, президентът Тръмп не е бил уведомен за това", отбелязва О'Брайън.

Той предупреждава официални представители да не предават класифицирана информация на медиите, тъй като с действията си заплашват националната сигурност на САЩ, за което няма оправдание.

CNN: Разузнаването на САЩ информирало Тръмп за Русия и талибаните

CNN: Разузнаването на САЩ информирало Тръмп за Русия и талибаните

Информацията била обсъдена на високо ниво

"Нека заявя ясно, че няма нищо по-важно за президента Тръмп от сигурността на САЩ и безопасността на нашите мъже и жени в униформа. Той демонстрира този ангажимент многократно", подчерта съветникът.

По-рано днес Асошиейтед прес съобщи, че Белият дом знаел за руската схема с талибаните още в началото на 2019 г.

Си Ен Ен информира, че разузнаването е уведомило Тръмп за информацията.