Демократът Адам Шиф, който ще играе ролята на прокурор по време на започващия днес процес по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп, атакува предложените от лидера на мнозинството в Сената на САЩ Мич Макконъл правила, съобщават медии.

Прокурорите също са познати като "импийчмънт мениджъри".

Според Шиф правилата правят "невъзможно да има справедлив процес".

Макконъл предложи агресивен график за приключване на процеса срещу Тръмп

Макконъл предложи агресивен график за приключване на процеса срещу Тръмп

Прокурорите също са познати като "импийчмънт мениджъри"

Конгресменът от Калифорния добави, че ако правилата на Макконъл бъдат приети и Тръмп бъде оправдан, процесът няма да докаже невинността на държавния глава.

Процесът само ще покаже желанието на Сената да помогне на президента да покрие истината, смята той.

Пред журналисти в Конгреса Шиф предупреди, че това ще е "нагласен процес".

Тръмп: Импийчмънтът е позор и измама

Тръмп: Импийчмънтът е позор и измама

Ние се срещаме със световни лидери, най-важните хора по света и ние връщаме бизнеса

"Можем да видим защо тази резолюция се пази от нас и американския народ", подчерта демократът.

Той очерта различията между резолюцията на Макконъл и правилата по време на импийчмънт процеса срещу Бил Клинтън. Лидерът на мнозинството в Сената обяви, че ще го използва като модел за предложението си.

Това не са действия за справедлив процес. Това са действия за нагласен процес, предупреди Шиф.

Джери Надлър, друг прокурор, каза, че това свързване на процеса срещу Бил Клинтън с този срещу Тръмп е странно.

Демократът от Ню Йорк вярва, че фокусът не трябва да бъде върху минал процес. Надлър предупреди, че всеки сенатор, който подкрепи предложените от Макконъл правила, ще бъде "съучастник в покриването на президента".

На пресконференция лидерът на малцинството в Сената Чък Шумър също разкритикува резолюцията на Макконъл. Според него тя е "нищо повече от национален позор". Той предупреди, че ако бъде приета, това ще е "един от най-мрачните дни за Сената". Демократът добави, че резолюцията очертава бързо провеждане на процеса. Сенаторът от Ню Йорк обяви, че ще въведе поправки на резолюцията по-късно днес, като ще започне с предложение да се поиска от Белия дом да предаде документи, свързани с обвиненията срещу президента. Шумър обеща да въведе няколко поправки.

"Нямаме намерение да забавяме" процеса, увери той и отбеляза, че това е "исторически момент".

Най-малко четирима републиканци трябва да се отклонят от партийната линия, за да бъдат прокарани поправките на демократите в Сената, което изглежда малко вероятно. Очаква се всички предложени поправки от демократите да бъдат отхвърлени, тъй като са необходими 51 гласа. Всяка поправка ще бъде обсъждана до два часа. Ако поправките не бъдат приети, вероятно сенаторите няма да могат да чуят нови свидетелски показания по време на процеса.