Председателят на Комисията по правосъдие към Сената на САЩ Чък Грасли заяви, че докладът на ФБР не потвърждава обвиненията в сексуален тормоз срещу номинацията на Белия дом за съдия от Върховния съд, информира "Хил".

ФБР не доказа, че Кавано е изнасилил Форд?

ФБР не доказа, че Кавано е изнасилил Форд?

Това съобщава вестник "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на източници

Вчера вечерта американският вестник "Уолстрийт джърнъл" писа, че няма доказателства в доклада на ФБР, които да потвърждават отправените от Кристин Форд обвинения срещу Брет Кавано пред Комисията по правосъдие към Сената.

Тръмп "скочи" на демократите заради Кавано

Тръмп "скочи" на демократите заради Кавано

Въпреки че републиканци спряха избора му в Сената

По-рано днес Сенатът получи доклада. Грасли разкри, че той не съдържа нещо, което комисията "да не знае".

"Тези непотвърдени обвинения недвусмислено и неведнъж бяха отхвърлени от съдия Кавано, и Комисията по правосъдие и ФБР не можаха да открият някаква трета страна, която да потвърди тези обвинения", подчерта Грасли и добави, че няма доказателства.

Тръмп нареди на ФБР да разследва Брет Кавано

Тръмп нареди на ФБР да разследва Брет Кавано

Гласуването в Сената бе отложено със седмица

По-рано днес президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в "Туитър", че обвиненията на Форд и други две жени срещу Кавано не са подкрепени с доказателства.

Кристин Блейзи Форд, която първа обвини Кавано в сексуален тормоз, говори пред Комисията по правосъдие към Сената през миналата седмица. Професорът от Университета Пало Алто обвинява Кавано в сексуално посегателство, докато са били ученици в началото на 80-те години на миналия век. Впоследствие Кавано беше обвинен и от други две жени - Дебора Рамирес и Джули Суитник.

В същото време демократите разкритикуваха разследването на ФБР като "непълно". Демократите влязоха в сблъсък с републиканците след коментара на Грасли от Републиканската партия.

Разследване на ФБР отлага гласуването за Кавано

Разследване на ФБР отлага гласуването за Кавано

Номинацията на Тръмп вчера дава обяснения относно обвиненията в насилие

Лидерът на малцинството в Сената Чък Шумър бързо отхвърли коментара на Грасли и призова документите да бъдат огласени публично. Сенатор Даян Фейнстийн от Демократическата партия заяви, че в доклада липсва най-важната част. Тя смята, че "разследването е непълно" и "ограничено, вероятно от Белия дом".

Адвокатите на Форд разкритикуваха разследването, тъй като агентите не са разпитали професора.

Сенатът планира да гласува номинацията на Кавано в петък (процедурен вот) и събота (окончателно гласуване). Републиканците имат 51 места в 100-местния Сенат.