Демократите в Камарата на представителите на САЩ са готови да отприщят цялата си сила за налагане на контрол над правомощията на администрацията на Доналд Тръмп - политическа пречка за президента, която ще дойде от разделената власт във Вашингтон, информира Си Ен Ен.

Удар за Тръмп, демократите печелят долната камара на Конгреса на САЩ
Обновена

Удар за Тръмп, демократите печелят долната камара на Конгреса на САЩ

Републиканците запазват контрола над Сената

Демократическата партия спечели мнозинство в долната камара на Конгреса. Демократите спечелиха 219 места в 435-местната Камара на представителите. Републиканците взеха 193 места. 218 конгресмени са необходими за мнозинство. Все още не са разпределени 23 места.

Сега със спечеленото мнозинство демократите ще принудят секретарите на кабинета да се отчетат за действията си, ще поискат от президента да разкрие данъчната си декларация, а също така внимателно ще проучат някои от най-спорните политически решения на Тръмп.

"Тези избори бяха за отговорност", обяви демократът Джери Надлър от Демократическата партия, който се очаква да поеме председателството на Комисията по правни въпроси през следващата година. "Може да не му хареса на Доналд Тръмп, но за първи път неговата администрация ще бъде държана под отговорност", добави той пред американската медия.

Комисията за надзор и правителствени реформи ще бъде в центъра на екшъна. Илайджа Къмингс, демократ от Мериленд, който се очаква да поеме комисията, планира да проучи "всички неща, направени от президента, които са в разрез със завета на нашите бащи-основатели на Конституцията".

"До момента ние имаме президент, който не се отчита пред никого", подчерта той.

Новото демократично мнозинство вероятно ще възобнови разследването на Конгреса за потенциален сговор между предизборния екип на Тръмп и Русия, което приключи през март.

Но демократът Адам Шиф, който най-вероятно ще оглави Комисията по разузнаване, не планира на този етап да подновява пълно разследване на Русия, тъй като се смята, че специалният прокурор Робърт Мълър е близо до приключване на работата, а също така Комисията по разузнаване към Сената е на финалната права в своето разследване на руската сага.

Американската медия задава въпроса дали Белият дом ще сътрудничи на демократите в Камарата на представителите.

"Гардиън" пише, че демократите ще търсят сътрудничеството на Тръмп при прокарването на реформи.

Лидерът на демократите в камарата Нанси Пелоси очерта шест законодателни приоритета на партията й: реформиране на финансирането на предизборна кампания; законодателство в здравеопазването за намаляване на цените на лекарствата; екологично чиста инфраструктура и увеличаване на заплатите; защита на мигрантите без документи, които са пристигнали в САЩ като деца; защита на жените и ЛГБТ общността и затягане на контрола над притежанието на оръжие.