Демократи в Камарата на представителите на САЩ ще внесат законопроект следващата седмица за ограничаване на мандата на съдиите от Върховния съд до 18 г. В момента върховните съдии в САЩ се назначават до живот. Целта е да се намалят противоречията между партиите и да се запази легитимността на съда, информира "Ройтерс".

Тръмп решен да назначи върховен съдия преди вота

Тръмп решен да назначи върховен съдия преди вота

Въпреки опитите на демократите да го спрат

Новият законопроект, разгледан от осведомителната агенция, ще позволи на всеки президент да номинира по двама съдии по време на всеки четиригодишен мандат.

Предложението е на фона на покачващото се политическо напрежение, след като държавният глава Доналд Тръмп обяви, че е готов да обяви третата си номинация за върховен съдия в мандата си след смъртта на съдия Рут Бейдър Гинсбърг и 40 дни преди изборите на 3 ноември.

Конгресменът Ро Кана планира да внесе законодателството, "Закон за ограничаване на мандата във Върховния съд и редовни назначения", във вторник заедно с Джо Кенеди III и Дон Бейър.

Тръмп обявява номинацията за върховен съдия в петък или събота

Тръмп обявява номинацията за върховен съдия в петък или събота

Преди той спомена съдиите Ейми Кони Барет и Барбара Лагоа

Частично заради увеличаващата се продължителност на живота върховните съдии служат по-дълго време, сега средно е повече от 25 г.

От години прависти подкрепят ограничаване продължителността на мандата на върховните съдии. Социологически проучвания от последните години показват, че повечето американци подкрепят ограничен мандат на съдиите.

Някои наблюдатели коментират, че тези промени трябва да се осъществят с поправка в конституцията на САЩ.

Проектозаконът предвижда изключване на настоящите съдии от правилото за 18-годишен мандат.