Демократите в САЩ разкриха нов пакет финансова помощ в размер на 2,2 трилиона долара за подпомагане на американците по време на пандемията от коронавирус. Те намалиха предложението си с повече от 1 трилион долара в сравнение с по-ранна версия на законопроекта с надежда да постигнат споразумение с републиканците след месеци на бездействие, информира АФП.

В дълбоко поляризирания Конгрес шансовете за постигане на споразумение преди президентските избори на 3 ноември рязко намаляха през последните седмици. Но топ демократът във Вашингтон Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите, и финансовият министър Стивън Мнучин ще подновят преговорите.

Двамата проведоха кратък телефонен разговор в понеделник вечерта, след като демократите от Камарата на представителите внесоха актуализирана версия на Закона за героите, обяви говорител на Пелоси и добави, че двамата са се съгласили да разговарят отново днес сутринта.

В писмо до активисти от Демократическата партия Пелоси пише, че новият план осигурява необходимите ресурси за защита живота и препитанието на хората и американската демокрация през следващите месеци. Тя отбелязва, че мерките включват ново финансиране, което ще предотврати катастрофа за училищата, малкия бизнес, ресторантите, служителите в самолетните компании и други.

Демократите, които имат мнозинство в долната камара, през май прокараха пакет от 3,4 трилиона долара за подпомагане на американците. След като призоваха за "пауза" в отпускането на помощ през май, републиканците започнаха нови преговори това лято, но сложиха таван на законопроекта около 1 трилион долара.

През март Конгресът одобри 2,2 трилиона долара помощ, включително програма за отпускане на заеми и безвъзмездна помощ за малкия бизнес, допълнителни 600 долара на седмица за всеки безработен американец и други.