Десетима от кандидатите от Демократическата партия за президент на САЩ ще се изправят на първия дебат в тази предизборна кампания, който ще се проведе в Маями в сряда. Той е първият от планираните два дебата днес и утре, пише "Гардиън".

Дебатите ще бъдат излъчвани по NBC, MSNBC и Telemundo. Те ще предоставят на 20-те кандидати от Демократическата партия, квалифицирали се за събитията, национална платформа за представяне на визията си за страната.

Сенатор Елизабет Уорън ще бъде в центъра на откриващия дебат в сряда. Сенаторът от Масачузетс е единственият от фаворитите, който ще участва на първия дебат в предизборната кампания 2020.

Уорън заяви на събитие в Международния университет във Флорида във вторник, че дебатът е шанс да се разговаря с хора от цялата страна как правителството да заработи по-добре не само за елита, но и за цялата страна.

2020 е нашият шанс да променим това, обяви тя.

Сред другите кандидати на първия дебат са сенаторът от Ню Джърси Кори Букър, бившият конгресмен от Тексас Бето О'Рурк, кметът на Ню Йорк Бил де Блазио и други.

В четвъртък вечерта ще е по-оспорваният дебат, на който ще участват водещите кандидати: бившият вицепрезидент Джо Байдън и сенатор Бърни Сандърс.

До преди няколко седмици за първи път в историята на президентските избори на САЩ имаше толкова много кандидати за президент от Демократическата партия. Имаше 24 кандидати, но бяха сведени до 20.

Губернаторът на Монтана Стив Бълок, конгресменът Сет Молтън от Масачузетс, бившият сенатор Майк Грейвъл и Уейни Месам, кмет на град Мирамар, Флорида, отпаднаха от битката. Кандидатите, квалифицирали се за дебатите, са получили най-малко 1% подкрепа на три социологически проучвания или са получили дарения от 65 000 поддръжници, включително най-малко от 200 донори в 20 щата.

20 кандидати в първите дебати за президент на САЩ в Демократическата партия

20 кандидати в първите дебати за президент на САЩ в Демократическата партия

Действащ губернатор на САЩ и конгресмен ще са сред четиримата кандидати, които ще напуснат сцената

Критерият за отсяване на кандидатите е подложен на критика и разгорещен дебат.

Стив Бълок обвини Националния комитет на Демократическата партия в "тайна промяна на правилата".

Дебатите ще се проведат в 21-23 часа източно американско време в сряда и четвъртък.