Демократите в Камарата на представителите на САЩ (долната камара на американския Конгрес) настояха властите да започнат разследване дали има злоупотреба с полицейска сила срещу демонстранти в Портланд, Орегон, предаде Metro.us.

В съвместно писмо те заявиха, че са загрижени за това, че генералният прокурор Уилям Бар и действащият секретар по вътрешната сигурност Чад Уолф използват властта си над федерални агенти, за да се оказва сила и така се нарушават закони.

Представителите на правосъдието и вътрешната сигурност и техните генерални служби на инспекторите не са коментирали искането.

Писмото е подписано от председатели на 3 комисии.

Пелоси напомня на Тръмп: САЩ не е бананова република

Пелоси напомня на Тръмп: САЩ не е бананова република

Тя отказва американците да служат за реквизит в политическите игри на президента

Губернаторът на Орегон и кметът на Портланд, и двамата демократи, определиха  сигналите като злоупотреба с власт от федералното правителство и щатът заведе дело срещу участващите американски агенции.

Адвокатът на САЩ в окръг Орегон също поиска разследване от генералния инспектор по вътрешна сигурност и поиска вътрешната стражева служба на Министерството на правосъдието да преразгледа използването на американските служби за маршали на "по-малко смъртоносни боеприпаси".

Припомняме, че председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси и представителят на Портланд Ърл Блуменауер обявиха по повод на сигналите за насилие, че Съединените щати са "демокрация, а не бананова република".

В съвместната си позиция те посочиха, че администрацията на Доналд Тръмп отново е показвала липса на уважение към достойнството и правата на американските граждани.