Денвър ще стане първият американски град, който ефективно декриминализира употребата на халюциногенни гъби, които съдържат психоактивната съставка псилоцибин. Те също са известни като "магически гъби", съобщават местни медии.

Инициатива 301 позволява на жителите на столицата на щата Колорадо на възраст над 21 г. да употребяват и притежават халюциногенни гъби, което ще се разглежда като престъпление с най-малък приоритет при прилагането на закона от страна на местните власти. Също се забранява на града да отделя ресурси за наказателно преследване на жителите, които притежават или употребяват такива гъби.

Тя предвижда сформиране на комисия, която ще направи оценка и ще изготви доклад за ефектите от употребата на гъбите.

Инициативата не легализира "магическите гъби". Те остават незаконни според щатските и федералните закони.

Според "Вашингтон пост" през последните три години полицията на Денвър е арестувала по около 50 души на година за притежание или продажба на псилоцибин. Прокуратурата предприе действия само при 11 случая.

През миналия месец започна гласуването в Колорадо и приключи във вторник. Изнесените в сряда резултати показват, че по-малко от 51% от жителите на Денвър са подкрепили Инициатива 301 - разликата е по-малко от 2000 гласа.

Въпреки че окончателните резултати ще бъдат потвърдени на 16 май, властите обявиха, че мярката е подкрепена и ще влезе в сила.

Опоненти се безпокоят, че декриминализирането може да доведе до по-голяма употреба на наркотици. Но поддръжници посочват като реално доказателство политиката на Португалия. Европейската държава декриминализира всички наркотици и това доведе до спад на смъртността и на употребата на наркотици.

Подобна мярка не достигна до гласуване в Калифорния през миналата година, но се очаква нов опит през 2020 г. В Орегон също могат да гласуват за декриминализиране на халюциногенните гъби през следващата година.

Преди няколко години Колорадо легализира марихуаната.