Руският милиардер Олег Дерипаска в интервю за Financial Times изрази съмнение, че санкциите, наложени от западните страни заради руската инвазия в Украйна, ще доближат края на войната.

Основателят на "Русал" стана един от малкото руски бизнесмени, които се обявиха, макар и предпазливо, срещу войната в Украйна. Според FT заради критичните изказвания на Дерипаска той е загубил част от активите си в Сочи.

Бизнесменът не коментира това, но говори много резервирано за войната в интервюто.

"Не разбирам защо това не може да бъде спряно и от двете страни", каза Дерипаска. "Не виждам някой да постига заявената си цел." "Ще дадете (на Украйна) изтребители F-16, F-35 ... Знаете ли, единствената цел, която ще бъде постигната, е повече страдание, повече загубени животи и повече ранени", каза милиардерът.

По-рано Украйна отхвърли подобни призиви за преговори, като посочи, че това ще позволи на Русия да запази завзетите земи. Но продължаващите битки, смята Дерипаска, ще означават "още 50 000 убити от двете страни (и) може би 150 000 ранени" до следващата година. "Наистина ли вярвате, че е разумно да накарате още 200 000 души... да страдат още 12 месеца?" - зададе риторичен въпрос той.

Дерипаска, който е в американския санкционен списък от 2018 г. и в списъка на ЕС от 2022 г., нарече санкциите остарял инструмент, който не може да работи в 21 век.

"Винаги съм имал съмнения относно това, както го нарекоха германците, wunderwaffe (чудно оръжие) под формата на санкции, превръщайки финансовата система в един вид инструмент за преговори", каза той.

"Вярата, че санкциите ще спрат (войната) или ще доведат до смяна на режима, или по някакъв начин ще ни доближат до края на конфликта... Не. Трябва да намерим друго решение", допълни бизнесменът, без да предлага варианти.

Дерипаска се раздели с активи за над четвърт милиард долара в Украйна

Дерипаска се раздели с активи за над четвърт милиард долара в Украйна

Киев национализира заводите на руския олигарх