До сблъсъци се е стигнало между полиция и демонстранти в неделя гръцката столица Атина, предаде АП. Над 500 души са протестирали срещу полицейското насилие в предградие на Атина в неделя вечерта. Органите на реда са използвали сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да разпръснат тълпата.

Гледните точки на демонстранти и полиция за събитията, довели до сблъсъците, обаче се различават.

В съобщение полицията изяснява, че патрул е отишъл до предградието на Неа Смирни малко преди 15:00 часа в неделя, за да разследва множество сигнали за нарушения на мерките за блокиране. Полицаите са били нападнати от група от 30 души, които са ранили двама полицаи. Задържани са 11 души от групата, съобщават от полицията.

Но видеоклипове, качени на няколко уебсайта, показват различна картина: граждани внезапно биват хвърлени на земята и бити с палки.

Въвеждат по-строги мерки в Атина заради COVID-19

Въвеждат по-строги мерки в Атина заради COVID-19

Пазаруването е с предварителна заявка...

Полицията обеща, че ще се проведе разследване. Опозиционните партии осъдиха  полицейската репресия. "Не беше случайно. Правителството и премиерът Кириакос Мицотакис искаха това", каза Павлос Кристидис, говорител на социалистическата партия Движение за промяна.

Тъй като броят на новите случаи на коронавирус все още е над 1000 на ден, районът на Атина, както и други в Гърция, са под строга блокада и полицейските патрули провеждат проверки дали хората спазват социална дистанция и се въздържат от несъществени пътувания. Полицията съобщи, че само в събота са извършени 71 177 проверки в цялата страна, като са установени 2025 нарушения. 1627 от са свързани с неразрешено движение, 304 са за неносене на маски и 91 незаконни операции на предприятия.

Гърция въвежда нови строги мерки срещу коронавируса

Гърция въвежда нови строги мерки срещу коронавируса

Според здравния министър ситуацията е критична...