Десетки хиляди японци излязоха на масова демонстрация срещу присъствието на американски войски и поддържането на американски военни бази на югозападния японски остров Окинава, съобщава АП.

По време на протеста беше призовано да се преразгледа споразумението между Япония и САЩ в областта на отбраната, което разрешава на Вашингтон да поддържа военни бази в Окинава. На острова се намират и повечето американски войници в Япония.

Преди няколко месеца на острова бивш американски пехотинец изнасили и уби местно момиче, което допълнително възмути японската общност.

През 1996 година САЩ и Япония постигнаха споразумение да преместят базата „Футенма”, след като трима американски войници изнасилиха 12-годишно момиче.  Престъплението предизвика масови демонстрации срещу американското присъствие на острова. Според Ройтерс планът все още не е изпълнен, тъй като местни жители са против заради шума, замърсяването и престъпленията.

На острова има 50 хиляди американци, включително 30 хиляди военнослужещи и цивилни, действащи в американски бази. Окинава беше под американски контрол след Втората световна война до 1972 година. Но 1/5 от острова все още е окупиран.