Около 10 хиляди симпатизанти на турския президент Реджеп Ердоган са се събрали на митинг в негова подкрепа в германския град Кьолн.

По данни на организаторите се очакваха около 30 000 души, а са дошли 20 000. Очакваше се поддръжници на Ердоган да дойдат от Финландия, Австрия и Швеция.

Официалните германски власти съобщават за 10 000.

Присъстващите почетоха с минута мълчание паметта на жертвите от пуча, след като изслушаха химна както на Турция, така и на Германия. На митинга се виждат също така знамена и на двете държави, но се развяват предимно турските червени. На демонстрацията присъстват много турски политици, включително министърът на спорта

Планираната видеовръзка с Анкара и реч на Ердоган обаче няма да бъде осъществена от съображения за сигурност. По-рано Федералният конституционен съд на Германия потвърди забраната на транслация на обръщението на Ердоган на публично място.

Говорителят на турския президент Ибрахим Калън реагира и разкритикува Германия. Калън подчерта, че Турция счита забраната за неприемлива и е "любопитна каква е истинската й причина".

Турският министър по европейските въпроси Йомер Челик написа в туитър, че решението на германския съд противоречи на европейските демократични ценности и свободата на словото.

Сериозна охрана на митинга предприеха властите. Събитието се охранява от 2 700 полицаи, на място са докарани и осем водни оръдия и много линейки.

В Кьолн се провеждат и поне четири демонстрации срещу Ердоган и политиката му, включително и на крайно десни радикали. Властите заявиха, че засега обстановката е относително спокойна.

Вчера германският външен министър Франк-Валтер Щайнмаер предупреди, че не е редно Турция да пренася политическата си криза в Германия.