Най-малко 15 души са убити, а 75 други са били ранени при експлозии на остров Холо, в южната филипинска провинция Сулу, според последното съобщение на военните и полицията, цитирано от VNA.

Първата експлозия е отекнала около 11:55 ч., когато кола-бомба е взривена пред магазин за хранителни стоки по оживена улица в Джоло, столицата на провинция Сулу.

След това атентатор-самоубиец се е опитал да проникне в района и се е взривил.

Двете експлозии са убили седем войници, полицай, шест цивилни и самоубиец и ранили 21 войници, шестима полицаи и 48 цивилни.

Районът е бил отцепен.

Филипините приеха спорен закон срещу тероризма

Филипините приеха спорен закон срещу тероризма

Според критици законът може да бъде използван срещу дисиденти

Тече разследване и идентифициране на извършителите.

Холо отдавна е база за терористичната група Абу Саяф, която е отговорна за поредицата отвличания и атентати, в района на Минданао.

Двойни взривове също така удариха катедралата Джоло на 27 януари 2019 г., при която загинаха 23 и бяха ранени 95 други.

Припомняме, че в началото на юли, президентът на Филипините Родриго Дутерте подписа спорен законопроект за борба с тероризма. Според критици законът може да бъде използван срещу дисиденти и осигурява на правителството ново оръжие за атакуване на опоненти.

Снимка 493447

Източник: EPA/БГНЕС

Законодателството, одобрено от Конгреса през миналия месец и критикувано от правозащитни организации, позволява на Дутерте да назначава съвет, който може без съдебна заповед да нарежда арести на хора, които се смятат за терористи. Също позволява задържане в продължение на седмици без повдигане на обвинения, което според правителството е необходимо в борбата с комунистите и ислямистите.