Десетки загинали или ранени при самоубийствен атентат на погребение в Източен Афганистан, обяви говорител на местното правителство, цитиран от АФП.

Нападателят е детонирал експлозиви по време на погребение в провинция Нангархар. По първоначална информация около 40 души са убити и ранени при атаката. Погребението е свързано с местен началник на полицията.

Афганистан задържа регионален лидер на ДАЕШ

Афганистан задържа регионален лидер на ДАЕШ

Зия ул-Хак, известен още като шейх Омар Хорасани

В същото време въоръжени нападатели са щурмували болница в столицата Кабул, обяви говорител на правителството пред осведомителната агенция. Атаката продължава. На място са изпратени специални сили.

Педиатър, който е успял да избяга от болницата, разказа, че е чул силна експлозия на входа на сградата. Болницата беше пълна с пациенти и лекари, имаше паника вътре, каза лекарят.

Болницата е в Западен Кабул, където живеят хазарейци, предимно шиитски мюсюлмани, които често са атакувани от джихадисти от ДАЕШ ("Ислямска държава").

Поставят под карантина бойците ни от 39-ия контингент в Афганистан

Поставят под карантина бойците ни от 39-ия контингент в Афганистан

Армията е готова да действа с полицията, заяви началникът на отбраната

Хуманитарната организация "Лекари без граници" подпомага болницата.

Източник съобщи пред афганистанската медия TOLO, че 5 души са убити при атаката в болницата, включително три жени, дете и служител на силите за сигурност. Афганистанските сили са спасили повече от 40 души.

Местни жители разказаха, че са чули две експлозии.

По-късно говорител на вътрешното министерство съобщи, че 13 души, включително две бебета, са убити при атаката в болницата. Сред загиналите са майки и медицински сестри.

Повече от 100 души, включително и трима чужденци, са спасени по време на операция, продължила няколко часа.