Военните, които се върнаха от Афганистан, ще бъдат изследвани с тест за COVID-19 и задължителните рутинни медицински прегледи. След това те ще бъдат настанени под карантина за необходимия период от време, съобщиха от Министерството на отбраната.

"Много е важно в тази обстановка да бъдете отговорни към себе си, към близките си, към колегите си, за да може след като приключи този период да се върнете успешно в строя", заяви при посрещането им началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Военнослужещите от 39-ия български военен контингент се завърнаха след успешно участие в мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа"

"Поздравявам ви за дисциплината, отговорността и службата към Родината. Радвам се да ви посрещна на родна земя в пълен състав и навреме", каза адмирал Емил Ефтимов на военнослужещите от 39-ия български военен контингент. Той оцени високо резултатите от техния труд.

Той припомни, че подготовката и сертификацията на 40-ия български военен контингент за участие в мисията "Решителна подкрепа" са съвпаднали с началото на световната пандемия от COVID - 19. "Благодарение на взетото тогава решение днес ротацията на военните ни контингенти е извършена успешно и по план", каза началникът на отбраната.

Запазването на здравето и живота на военнослужещите и цивилните служители и поддържането на бойната готовност са основните приоритети на армията ни в условия на пандемия на коронавируса. Адмирал Ефтимов каза, че армията е готова да действа съвместно с полицията в извънредното положение след искане от Министерския съвет.

На церемонията по посрещането на контингента на летище София присъства бригаден генерал Валентин Кръстев - началник на щаба на Съвместното командване на силите (СКС).

Тридесет и деветият български военен контингент, който се завърна от участие в мисията на НАТО "Решителна подкрепа" в Афганистан, е в състав до 160 военнослужещи, със структура национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери. По време на мисията те изпълняваха задачи по охрана на вътрешния периметър на база "Летище Кандахар", контрол на автомобилния и пешеходен трафик в базата, както и обучение, съветване и подпомагане на формирования и военнослужещи от Афганистанската национална армия.

Национален командир на контингента е полковник Красимир Горанов, помощник-национални командири са полковник Мирослав Маринов и подполковник Вичо Вичев, а командир на ротата за охрана - капитан Росен Начев от военно формирование 48 430 - Стара Загора.

На карантина бяха приложени и при връщането на моряците ни от фрегатата "Верни".