Деца войници в Демократична република Конго пият кръвта на жертвите си на ритуал с магии, за да станат непобедими. Това предупреди Комисията на ООН по правата на човека, цитирана от ДПА.

Милицията "Камуина Нсапу", която често извършва атаки в централния регион Касаи, предимно използва момчета и момичета като бойци, много от тях са на възраст между 7 и 13 г., се казва в доклад на комисията.

Като част от ритуала момичета разтърсват сламените си поли и пият кръвта на жертвите.

Според ООН повечето жители са убедени в магическата сила на децата, което води до страх.

В доклада, който е изготвен на базата на интервюта с 96 души, които са успели да избягат в съседна Ангола, това общо вярване частично обяснява защо зле въоръжената милиция, съставена само от деца, успява да се противопоставя на националната армия повече от година.

Кризата "Касаи" е предизвикана от отказа на правителството да даде официален статут на Жан-Пиер Мпанди, познат като Камуина Нсапу, като един от традиционните лидери в региона. В отговор на това Мпанди мобилизира милицията си и въстана срещу правителството. След убийството му през август 2016 г. насилието ескалира.

Повече от 3000 души са избити, близо 1,3 милиона са разселени, а около 3000 са избягали в Ангола.

ООН е открило най-малко 80 масови гроба в региона.

Разследващи от световната организация предупреждават за етническо прочистване в централно Конго. В последно време са избити повече от 250 души, включително 62 деца, информира АП.