Най-малко девет души са убити при престрелка между филипинските сили и заподозрени екстремисти от терористичната групировка "Абу Саяф" на курортен остров, който е на голямо разстояние от базите на екстремистите, намиращи се в джунглите, съобщава АП.

САЩ предупредиха, че терористите могат да се опитат да отвлекат туристи.

Военни представители разкриха, че най-малко петима нападатели, трима войници и полицай са загинали при престрелка в село до крайбрежния град Инабанга в провинция Бохол. Провинцията е известна с курортите. Тя е до провинция Чебу - търговски и туристически център.

Шефът на полицията Роналд дела Роса заяви, че войници и полицаи са атакували екстремисти в Инабанга рано тази сутрин, след като нападателите пристигнали с три лодки. Екстремистите се скрили в три къщи, където се разразила и престрелката. Правителствените сили превзеха две от къщите и останалите екстремисти са били в третата къща или са напуснали района, добави Роса.

Ако се докаже, че нападателите са от терористичната групировка, това ще е първият опит на терористите да се опитат да отвлекат туристи в централната част на Филипините, далеч от южните провинции Сулу и Басилан.

През последните години екстремистите от "Абу Саяф" отвлякоха десетки чуждестранни туристи.