Катар осъди решението на пет арабски държави да прекъснат военните и дипломатически контакти с държавата, подчертавайки, че "няма легитимно оправдание" за този ход, съобщават световни агенции.

Припомняме, Саудитска Арабия, Бахрейн, ОАЕ, Египет и Йемен обвиниха Катар, че поддържа тероризма и прекратиха отношения. Държавите блокираха Катар от въздушното си пространство и поискаха всички катарски дипломати да напуснат до 48 часа.

Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ и Бахрейн късат отношенията с Катар
Обновена

Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ и Бахрейн късат отношенията с Катар

Защото подкрепял тероризма

Външното министерство на монархията поясни, че е жертва на "кампания с лъжи", която цели да дестабилизира региона.

Катар отбеляза още, че решението е в "нарушение на суверенитета й" и обеща на гражданите си, че няма да позволят казусът да ги засегне.

Тези мерки са несправедливи и се базират на безпочвени обвинения и твърдения. Мерките имат за цел да наложат "настойничество над страната, което е в нарушение на суверенитета, което напълно се отхвърля", допълва ведомството и призова държавите да уважават суверенитета на Катар.

Катар "уважава суверенитета на другите държави, не се меси във вътрешните им дела и изпълнява ангажиментите си в борбата срещу тероризма и екстремизма", се подчертава още в съобщението.

Според анализатори тази мярка може да доведе до икономически последствия.

Спорът между Катар и останалите арабски държави възникна след целенасочена хакерска атака срещу държавната новинарска агенция на Катар. В публичното пространство се появи коментар на емира на Катар Тамим бин Хамад ал Тани, в който хвали Израел и критикува арабските държави.