„Диоксиновият скандал" около концентрирания фураж за птици и животни в Германия продължава да се разраства с висока скорост. Стана ясно, че ще бъдат унищожени стотици отровени прасета.

Високи нива на диоксин са били открити в свинеферма в Долна Саксония, съобщава vesti.ru.

Припомняме, около 3 000 тона заразено жито е било доставено на 25 предприятия за производство на комбинирани храни за животни в Хамбург, Долна Саксония, Северен Рейн - Вестфалия.

Според предварителното разследване отговорна за заразяването на месото и яйцата с диоксин е фирмата Harles & Jentzsch от провинция Шлезвиг-Холщайн, която доставила храната във фермата. Фирмата е заподозряна в използването на евтини смеси, които съдържат диоксинови киселини и се използват за производството на хартия.

В момента в Германия под карантина са 558 свинеферми и птицеферми.

Припомняме, повече от 1000 птицеферми в Германия получиха забрана да продават продукцията си, след като във фуражa, с който хранели птиците, бе открита отровата диоксин.

Забраната за продажба на продукти стана причина за затварянето на птицеферми в Долна Саксония, Северен Рейн - Вестфалия и Шлевинг- Холщайн, разположени в западната част на Германия.

В град Зост, Северен Рей-Вестфалия, местните птицеферми убили повече от 8 хиляди кокошки, за които се предполага, че може да са хранени с фураж с диоксин.