Международната агенция за атомна енергия ще следи за признаци за недекларирани ядрени дейности в Украйна след предупрежденията, че Киев се готви да създаде "мръсна бомба". Това заяви генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси, цитиран от ТАСС.

Инспекторите на МААЕ ще проведат независима проверка на тези места в съответствие със споразумението за гаранциите на Украйна, за да установят всяко незаявено производство или обработка на ядрен материал и да гарантират, че няма недекларирани ядрен материал и дейности, посочи той.

"Веднага след като нашите проверки приключат, ще извършим оценка на констатациите и ще обявим своите заключения в съответствие със стандартната практика за предпазни мерки. Въпреки това, осъзнавайки интереса и спешността на този въпрос, от агенцията ще представим своите заключения на Съвета на управителите на МААЕ и веднага след това - на обществеността", добави Гроси.

Той отбеляза и че преговорите с Русия и Украйна за създаване на зона за сигурност около Запорожката атомна електроцентрала са довели до известен напредък, "макар и не толкова бързо, колкото би ми се искало".

Блинкън и Столтенберг обсъдиха "лъжите" на Русия за "мръсната бомба"

Блинкън и Столтенберг обсъдиха "лъжите" на Русия за "мръсната бомба"

Двамата са провели телефонен разговор

По-рано шефът на МААЕ посочи в писмено изявление, че агенцията разглежда създаването на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ като свой приоритет.

"Въпреки че не е имало обстрел в района на централата през последната седмица, все още имаше военни действия в близост. Категорично не е време за самодоволство. Ситуацията може да се промени драстично във всеки един момент", предупреди Гроси и допълни: "Следователно създаването на зона за ядрена безопасност и защита около съоръжението остава от първостепенно значение".

МААЕ посочва, че "през ​​последните седмици генералният директор е участвал в разговори на високо ниво в Украйна и Руската федерация, насочени към съгласуване и прилагане на зона за сигурност възможно най-скоро".

МААЕ спешно изпраща експерти в Украйна заради твърденията за "мръсна бомба"

МААЕ спешно изпраща експерти в Украйна заради твърденията за "мръсна бомба"

Рафаел Гроси е провел телефонен разговор с украинския външен министър

Мисия на Международната агенция за атомна енергия ще пристигне в Украйна след няколко дни, за да провери съобщенията за плановете на Киев да организира провокация, включваща използването на "мръсна бомба", отбеляза Гроси.

Той обясни, че инспекторите ще извършат проверка дали е имало гориво, което е било преработено по някакъв начин, и добави, че мисията ще пристигне в Украйна "след няколко дни".

На въпрос колко време ще отнеме на експертите да направят своите заключения, Гроси отвърна, че е "въпрос на дни".

По-рано руското външно министерство заяви, че Украйна вече е започнала да прилага на практика плана си за създаване на "мръсна бомба". Според информация на ведомството Източният рудообогатителен завод в град Жолтие Води и Институтът за ядрени изследвания в Киев са получили задача да изработят такъв тип бомба.

САЩ: Обвиненията на Шойгу за "мръсната бомба" са неверни

САЩ: Обвиненията на Шойгу за "мръсната бомба" са неверни

Белият дом с ясно послание към Кремъл