Руският министър на отбраната Сергей Шойгу се е обадил последователно на френските и турските си колеги, за да им съобщи, че Украйна може да използва "мръсна бомба". По-късно през деня бе съобщено, че той е провел разговори и с британския си колега Бен Уолъс и американския министър Лойд Остин.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е обсъдил ситуацията в Украйна по телефона с френския си колега Себастиан Лекорньо, като е предал на френския си колега информация за възможна провокация от страна на Украйна с използване на "мръсна бомба".

Това съобщава държавната агенция ТАСС, позовавайки се на изявление на Руското министерство на отбраната. "Интерфакс" съобщава и за проведен аналогичен разговор и с турския министър на отбраната Хулуси Акар.

Телефонните разговори са проведени днес, 23 октомври. Страните са обсъдили ситуацията в Украйна, която "има постоянна тенденция към по-нататъшна неконтролируема ескалация".

Това е първото съобщение от страна на руски агенции от началото на войната, което потвърждава активност от страна на руски висши представители. До този момент телефонните разговори с представители на западните страни, според руските съобщения за тях, винаги са се провеждали по инициатива на чуждите лидери, което и руските агенции подчертават.

По-късно през деня ТАСС съобщи и за разговор по същата тема на Сергей Шойгу с британския му колега Бен Уолъс и американския Лойд Остин.

Информациите, която предоставят от руското Министерство на отбраната са дословно същите, както за предишните му разговорите с френския и турския министър.

Само преди два дни руският министър на отбраната Сергей Шойгу и ръководителят на Пентагона Лойд Остин проведоха разговор - втория между военните ръководители на Русия и САЩ от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. Последният път, когато Шойгу и Остин разговаряха беше през май месец. Преди два дни бе съобщено, че Шойгу и Остин "са обсъдили неотложни въпроси на международната сигурност, включително ситуацията в Украйна".

Сергей Шойгу разговаря с шефа на Пентагона

Сергей Шойгу разговаря с шефа на Пентагона

Те са обсъдили неотложни въпроси на международната сигурност

Тази сутрин руската държавна информационна агенция РИА Новости написа, че Украйна планира да взриви на своя територия "мръсна бомба" - конвенционален боеприпас, който ще изхвърли радиоактивни вещества в атмосферата, или ядрено устройство с ниска мощност. Новости се позова на "надеждни източници в различни страни, включително Украйна". Повече сведения за източниците не се посочват.

Според тезата на РИА Новости, това би било провокация, целяща да обвини Русия в използване на оръжия за масово унищожение.

Зеленски: Атака срещу Каховка означава, че Русия губи войната

Зеленски: Атака срещу Каховка означава, че Русия губи войната

Киев твърди, че на 20 октомври, че руските сили са минирали язовира на ВЕЦ Каховка

Тази седмица експерти от американския Институт за изследване на войната (ISW) няколко пъти предупредиха, че Москва подготвя информационно почвата за провокации под фалшив флаг.

По-конкретно ISW предположи, че руските военни могат да взривят язовир "Каховка" към ВЕЦ-а, за да прикрият отстъплението си от десния бряг на Днепър и да забавят украинското контранастъпление.

Според тях Кремъл може да се опита да използва тази провокация, за да отклони вниманието от новината за третото унизително отстъпление на руските войски.

Миналия вторник окупационните власти на Херсонска област обявиха евакуация на жителите на няколко общини, включително град Херсон, на левия бряг на река Днепър. Първоначално мярката бе обявена като предпазване на населението от опасността водите на язовир Каховка да не наводнят региона. Според руските власти това би било следствие от украински саботаж.

Едва няколко дни по късно според изпълняващия длъжността губернатор на региона Володимир Салдо евакуация започна да се налага поради зачестилите удари на украинските въоръжени сили.

Русия съобщава за терор в Херсон

Русия съобщава за терор в Херсон

При терористичната атака в Херсон има убити и ранени