Иранското ядрено споразумение ще започне да се прилага до няколко дни, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Споразумението позволява възстановяване на санкциите на ООН в рамките на 65 дни в случай, че Иран не изпълнява клаузите.

Друга подробност от сделката е, че ограничаването на иранската ядрена програма ще бъде преустановено след 10 години. След това, след 15 години, Иран ще бъде свободен да произвежда колкото си пожелае обогатен уран.

Дипломати междувременно подчертаха, че оръжейното ембарго на ООН срещу Иран ще остане в сила в рамките на пет години, а санкциите на ООН за иранските ракети ще останат в сила в продължение на следващите осем години.

Споразумението включва компромис по инспекцията на ирански ядрени обекти. То ще позволи на инспекторите на ООН да наблюдават военни обекти, но Иран може да оспори исканията за достъп.

Шесторката настоява Иран да ограничи ядрените си дейности, за да бъде гарантирано, че Техеран няма да може да създаде ядрено оръжие.

Иран, който иска парализиращите го международни санкции да бъдат вдигнати, винаги е настоявал, че ядрените му дейности са с мирни цели.

Ядреното споразумение е продукт на едни от най-дългите и най-тежки преговори в модерната дипломация. То идва след 18 дни на непрекъснати разговори във Виена.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и иранският външен министър Мохамед Зариф са провели 23 двустранни срещи от 27 юни. Те са прекарали най-малко 22 часа заедно. Зариф е прекарал повече часове с Кери в сравнение с всеки друг външен министър в света през 2014 и 2015 година.

Преговорите във Виена с американски държавен секретар са най-дълго продължителите от 1974 година, когато Хенри Кисинджър 30 дни преговаря с Египет, Израел и Сирия след войната „Йом Кипур" през 1973 година. В този процес Кисинджър постоянно снове между Кайро, Йерусалим и Дамаск.

Преговорите във Виена нямат паралел от конференцията в Женева през 1954 година по отношение на американски държавен секретар, който е останал толкова продължителен период на едно място и преговарял с външен министър на друга страна.