По-късно тази година САЩ могат да обсъдят отмяна на санкциите срещу Русия, наложени заради участието й в конфликта в Украйна, ако Кремъл изпълни поетите ангажименти към мирните споразумения от Минск.

Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, цитиран от световни агенции.

Възможно е през следващите месеци споразуменията от Минск да бъдат приложени, ако се положат усилия и бъдат предприети добросъвестни и легитимни действия за решаване на проблема и от двете страни. Ако това се случи, санкциите могат да бъдат отменени, подчерта той.

Коментарите на Кери са по-оптимистични, но това не спря финансовото министерство на САЩ да разшири санкциите срещу Москва миналият месец.

Снимка 216804

Източник: ЕПА

Държавният секретар на САЩ коментира и други теми. Според него постигнат е прогрес в борбата срещу ДАЕШ („Ислямска държава”) и насилственият екстремизъм, но по думите му борбата срещу корупцията по високите етажи на властта е интегрална част от цялостната битка.

Той е убеден, че корупцията убива вярата в легитимната власт, допълвайки, че никой не знае по-добре от екстремистките групи, които редовно използват корупцията като инструмент за набиране на още повече поддръжници.

Знаехме още от момента на формирането на нашата международна коалиция, че успехът ще дойде след години, поясни той, допълвайки: „Но в края, запомнете думите ми, ДАЕШ ще бъде победена, и прогресът, който вече постигнахме в посока този край не може да бъде отречен”.

Кери не пропусна и темата за ядрената програма на Иран.

Ядреното споразумение с международните медиатори затвори всички пътища на Иран да се сдобие с атомни оръжия, убеден е Джон Кери.

Снимка 216800

Източник: ЕПА

Според него с прилагането на сделката беше отстранен допълнителен източник на заплаха в Близкия изток.

Той добави още, че с прилагането на споразумението Иран ще трябва да започне от самото начало до края по нова ядрена верига, ако иска да създаде ядрени оръжия, което не може да остане незабелязано.

Иначе топ дипломатът на САЩ е оптимист за бъдещето, въпреки че „тесногръд трибализъм, агресивен национализъм” и „насилствен екстремизъм” представляват реална заплаха за света.

Ние не живеем в ново нормално състояние и ние не трябва. Ние не сме пленници на предопределено бъдеще. В нашия свят се случва промяна за добро и тя става по-бързо, придвижва се по-бързо от когато и да е било, изтъкна той.

Кери изброи дълъг списък с причини да се ликува – увеличаване на продължителността на човешкия живот на глобално ниво; по-високият брой на жените, получаващи образование по света; сделката, която сложи край на ядрените амбиции на Иран и споразумението за ограничаване на измененията на климата. Той дори говори оптимистично по отношение на връзките на САЩ с президента на Русия Владимир Путин.