Демократите изглежда като цяло се обединиха около избора на Камала Харис за вицепрезидент. Вчера бъдещият кандидат на Демократическата партия за президент на САЩ Джо Байдън обяви, че е избрал за вицепрезидент Камала Харис, сенатор от Калифорния, пише "Гардиън".

Байдън посочи Камала Харис като кандидат за вицепрезидент

Байдън посочи Камала Харис като кандидат за вицепрезидент

Първата афроамериканка, претендираща за поста на вицепрезидент

Редица високопоставени членове на Демократическата партия реагираха почти веднага след съобщението на Байдън, което се случва по-малко от седмица преди националния конвент на демократите, където бившият вицепрезидент ще бъде номиниран официално за кандидат на демократите за президент на САЩ.

Бившият президент на САЩ Барак Обама написа в "Туитър", че познава сенатор Камала Харис отдавна и че тя е добре подготвена за поста.

"Това е добър ден за нашата страна. Сега нека спечелим това нещо", призова той.

Бившият държавен секретар Хилари Клинтън също изрази задоволството си от избора на Харис за вицепрезидент. Според бившия кандидат за президент на САЩ сенаторът от Калифорния вече е доказал, че е невероятен лидер.

Камала Харис или Сюзън Райс - изборът на Байдън за вицепрезидент?

Камала Харис или Сюзън Райс - изборът на Байдън за вицепрезидент?

Вероятно ще е чернокожа жена

Харис беше един от основните конкуренти на Байдън по време на първичните избори до оттеглянето си от надпреварата в края на миналата година, но двамата се разглеждат като лявоцентристи, макар че Харис е свързана и с прогресивното течение в Демократическата партия. Докато тя често е критикувана, че е прекален центрист, Харис също бе похвалена и от прогресивните лидери в партията, включително от други двама бивши конкуренти на Байдън, сенаторите Бърни Сандърс и Елизабет Уорън.

Сандърс поздрави Камала Харис, която според него прави история.

Уорън, която се спрягаше за вицепрезидент на Байдън, написа в "Туитър", че Харис ще бъде "страхотен партньор" на Байдън "в превръщане на нашето правителство в мощна сила за добро в борбата за социална, расова и икономическа справедливост".

Либералната група "Демокрация за Америка", която подкрепи Сандърс за президент тази година преди да се оттегли, също изрази подкрепата си. Според организацията изборът на Харис дава на демократите историческа възможност да победят Доналд Тръмп.

По време на първичните избори една от основните критики към Харис бе, че тя не изразява ясно позициите си. В сферата на здравеопазването тя подпомогна Сандърс за законопроекта "Здравна грижа за всички" и обяви, че подкрепя премахване на частното здравеопазване. Но по-късно разкри план за здравеопазването, който запазва голяма част от частното здравеопазване.

Междувременно републиканците погрешно представят Харис като радикално лява, въпреки че мнозина в нейната партия я възприемат като центрист.