Доклад на американското правителство за наблюдения на неидентифицирани летящи обекти - НЛО не открива доказателства за извънземна дейност, но не я изключва, съобщиха служители пред американските медии, цитирани от БиБиСи. 

Прегледът на 120 инцидента установява, че американска технология не е участвала в повечето случаи, но докладът не прави окончателни оценки за това какви биха могли да бъдат обектите, обясняват служители.

Разсекретената версия на доклада трябва да бъде предадена на законодателите през юни. Докладът е изготвен от военна оперативна група, създадена миналата година за разследване на десетилетия необясними въздушни наблюдения във въздушното пространство на САЩ.

Министерството на отбраната заяви, че иска да "подобри разбирането си" за неидентифицирани въздушни явления (UAP), известни още като НЛО и да определи дали те представляват заплаха за националната сигурност.

Докладът е упълномощен като част от пакет за облекчение на пандемията, подписан от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп миналата година.

Пускането му завладя въображението на обществеността в САЩ, където наблюденията на НЛО отдавна са източник на извънземни теории на конспирацията.

Спекулации относно съдържанието на доклада се натрупват сред ентусиастите на НЛО преди планираното му пускане в Конгреса на 25 юни.

Главният инспектор на Пентагона проучва действията на военните с НЛО

Главният инспектор на Пентагона проучва действията на военните с НЛО

Анализът е преди очакваното представяне в Конгреса на доклад от националните служби за сигурност

Подробности за проучването бяха съобщени за първи път в четвъртък от "Ню Йорк Таймс", последван от СиЕнЕн и "Вашингтон пост". Тези медии заявиха, че са разговаряли с множество държавни служители относно констатациите от доклада.

Служителите заявиха, че от над 120 инцидента, документирани през последните две десетилетия, по-голямата част са докладвани от служители на американския флот, докато в някои са замесени чуждестранни военни.

СиЕнЕн заяви, че са разговаряли с трима източници, които твърдят, че докладът не изключва извънземна дейност като възможно обяснение в някои от тези случаи. Няма обаче доказателства, че въздушните явления, докладвани от пилоти на флота през последните години, са извънземни космически кораби, съобщава Times.

Позовавайки се на служители от разузнаването, вестникът заяви, че експерименталната технология на съперничеща сила, като Китай или Русия, може да обясни поне някои от въздушните явления. Служителите на разузнавателните служби са загрижени за последиците от националната сигурност на това заключение.

Някои наблюдения бяха обсъдени в скорошен репортаж на CBS News, който поднови интереса към НЛО миналия месец. Интервюирани са пилоти от американския флот, които казват, че са видели необясними летателни апарати, които летят по-бързо и са по-маневрени от всичко, което са виждали преди.

Пенсионираният пилот Райън Грейвс коментира, че неговата ескадрила с изтребители е видяла НЛО, висящи над въздушното пространство край бреговете на Вирджиния през 2014 г.

Той обясни, че обектите са нямали видими изпускателни дюзи или двигатели и се движат със скорости, които изглежда са извън границите на известната технология. Грейвс добави, че пилотите, трениращи край брега на Атлантическия океан, са имали подобни наблюдения "всеки ден в продължение на поне няколко години".

Миналия месец Луис Елизондо, бивш агент на американското контраразузнаване, каза пред ABC News, че някои от обектите, които са забелязани, "могат да надминат всичко, което имаме в нашия инвентар". "Въпросът е, какво е това? Изводът е, че ние просто не знаем."

През април миналата година Министерството на отбраната пусна три разсекретени видеозаписа на това, което според него показва "необясними въздушни явления". Отделът заяви, че иска да "изясни всякакви заблуди за обществеността относно това дали кадрите", които вече бяха изтекли през 2007 и 2017 г., "са реални".

Белият дом: Разследваме всяко съобщение за НЛО

Белият дом: Разследваме всяко съобщение за НЛО

Позиция на администрацията на САЩ