Камарата на представителите на САЩ прокара два проектозакона за имиграцията, които ще предоставят правен статут на милиони имигранти без документи, но мерките са изправени пред несигурно бъдеще в разделения Сенат, информира АФП.

Вместо да се опита да прокара всеобхватна имиграционна реформа, подобна като неуспешните усилия през 2013 г. - всичко това на фона на покачващото се напрежение по американско-мексиканската граница - председателят на долната камара Нанси Пелоси избра различна стратегия.

Тя се опитва Конгресът да приеме по-умерени мерки, за да стигнат до бюрото на президента Джо Байдън.

Белият дом одобри двата законопроекта, включително един, който открива пътя към американско гражданство на млади хора без документи, известни като "Мечтателите", които са пристигнали в САЩ като деца.

Закон за американската мечта и обещания е прокаран с 228 срещу 197 гласа. 9 републиканци подкрепиха предложенията.

Другият проектозакон, Farm Workforce Modernization Act, формализира легалния статут на мигранти, които работят в селското стопанство и им се осигурява възможност да получат американско гражданство. Той е прокаран с гласовете на 247 конгресмени срещу 174.

Но приемането на двата законопроекта в Сената е под въпрос, тъй като републиканците и демократите имат по 50 сенатори. Отделно тези предложения изискват подкрепата на най-малко 10 републиканци, за да се преодолеят блокиращи тактики.

Малка е вероятността за постигане на споразумение по толкова сложни въпроси в Сената, особено след като вълна от нелегални имигранти залива мексиканско-американската граница.

Републиканците предупреждават, че граничните политики на Байдън само влошават ситуацията с нелегалната имиграция по границата.