Долната камара на румънския парламент одобри с мнозинство постановление на правителството за отмяна на спорен указ, който предизвика масови протести в страната и международни критики, съобщава Ройтерс.

В Румъния организират референдум за корупцията

В Румъния организират референдум за корупцията

Всички 310 депутати в законодателния орган днес гласуваха

Припомняме, стотици хиляди румънци протестираха срещу указа. Указът декриминализира престъпления, свързани с корупция и злоупотреба с власт. Конкретно за случаи, при които откраднатите средства не надвишават 48 000 долара.

Първоначално правителството отказваше да оттегли постановлението, но под натиска на най-големите протести в страната от падането на комунизма през 1989 година кабинетът беше принуден да се предаде и да оттегли постановлението с поправките в Наказателния кодекс.

Очаквано долната камара подкрепи постановлението. 291 депутати гласуваха в полза отмяната на указа, а трима се въздържаха.

Протестите в Румъния не стихват

Протестите в Румъния не стихват

Балканската страна е обхваната от демонстрации

Горната камара на румънския парламент одобри оттегляне на указа миналият вторник, след като лидерите на управляващата коалиция се съгласиха да бъде изтеглен спорният указ възможно най-скоро.

Водената от социалдемократите коалиция държи комфортно мнозинство в двете камари на законодателния орган след победата на парламентарните избори на 11 декември 2016 г.

Миналата седмица парламентът одобри план на държавния глава Клаус Йоханис за провеждане на национален референдум за борба с корупцията.