През 2016 година домакинствата в Европейския съюз са генерирали около една четвърт от общите преки емисии на въглероден диоксид (CO2), произведени в ЕС, възлизащи на 1,7 тона на човек. 

Най-ниска стойност е регистрирана в България (0,3 тона на човек), а най-високата в Люксембург (2,9 тона на човек). Това показват данните на Евростат. 

Емисиите на въглероден диоксид, отделяни в атмосферата, са един от главните двигатели на климатичните промени.

Глобалните СО2 емисии, стабилни от 3 г., се покачват с 2% през 2017-а

Глобалните СО2 емисии, стабилни от 3 г., се покачват с 2% през 2017-а

Все по-трудно постижимо е да удържим бедственото затопляне на планетата

Повече от половината (55 на сто) от емисиите на СО2 на домакинствата в ЕС през 2016 г. са дошли от транспортни дейности, като например ходенето с кола до работа или ходенето на почивка със самолет. Още 44% да дошли от отопляващите домовете си домакинства. Останалите 1 процент са били генерирани от други дейности, като например емисии от различни спрейове, дезодоранти и подобни и от електрически косачки.

Хората допринасят за емисиите на СО2 и индиректно чрез всичко, което купуват - например мляко, нови обувки, диван - като всичко това трябва да бъде произведено, а по време на този процес се генерират емисии на СО2.

СО2 нараства с най-бързите си темпове от 1984-а

СО2 нараства с най-бързите си темпове от 1984-а

Бомбата със закъснител продължава да тиктака

Непреките емисии на въглероден диоксид от домакинствата в ЕС възлизат на допълнителни 3,6 тона през 2016 година. Почти една четвърт (22% или 0,8 тона на човек) от тези непреки емисии са дошли от използването на електроенергия. Други основни източници са "храни, напитки и тютюневи изделия" (11% или 0,4 тона на човек) и "квартирни услуги и хранене" (6 на сто или 0,2 тона на човек). Останалите 61 процента или 2,2 тона на човек са произведени от много други стоки и услуги.