Нивата на въглероден диоксид (CO2) в атмосферата са достигнали рекордни нива през 2013 г., според нови данни, цитирани от БиБиСи.

Концентрацията на CO2 в атмосферата между 2012 и 2013 г. нараства с най-бързите си темпове от 1984 г. насам, въпреки че различни държави вече десетилетия се опитват да водят борба с проблема.

Световната метеорологична организация (СМО) обяви, че дебело подчертава необходимостта от глобален договор за климата.

Годишният бюлетин на СМО  за парниковите газове не измерва емисиите, генерирани от електроцентралите, но вместо това отчита какво количество парникови газове остават в атмосферата след сложните взаимодействия, които се случват между въздуха, земната повърхност и световния океан.

Около половината от всички парникови газове се абсорбират от моретата, дърветата и живите същества.

Според бюлетина на СМО в световен мащаб средното количество на CO2 в атмосферата е достигнало 396 части на милион през 2013 г., което е увеличение с почти три пункта в сравнение с предходната година.

„Бюлетинът на СМО показва, че концентрацията на СО2 в атмосферата е много далеч от спад, тъкмо обратното - всъщност през последната година тя се увеличава с най-бързите си темпове в последните 30 години", заяви Майкъл Джерауд, генерален секретар на СМО.

Концентрацията на CO2 към настоящия момент е 142% в сравнение с 1750 г., преди старта на индустриалната революция.

Въпреки това глобалните световни температури не нарастват в съзвучие с устойчивия растеж на СО2, което кара много хора да твърдят, че глобалното затопляне е спряло.

„Климатичната система не е линейна, не е просто устроена. Не е задължително да се отразява на атмосферните температури, но ако се вгледате по-задълбочено в температурата на световния океан, океаните всъщност абсорбират топлината", посочва Оксана Тарасова, ръководител на отдел в СМО.