Часове след разразилата се словесна война с папа Франциск основният кандидат на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп се опита да потуши напрежението, заявявайки, че главата на Римокатолическата църква е свършил добра работа и че не се бори с него, цитиран от световни агенции.

Папата порица Доналд Тръмп за отношението му към имигрантите

Папата порица Доналд Тръмп за отношението му към имигрантите

Тръмп отговори, че ако ДАЕШ нападне Ватикана...

Вчера в края на визитата си в Мексико папата заяви, че човек, който мисли за строителство на стени, а не на мостове, не може да се нарича християнин. Сред най-скандалните изявления на Тръмп е речта, в която обеща, че ако влезе в Белия дом, ще построи стена по границата с Мексико, за да намали притока на нелегални имигранти. Точно това негово обещание беше цитирано от папата.

Магнатът реагира бързо и нарече думите на Франциск „позор”. Според него папата е бил използван от мексиканското правителство като пионка. Тръмп каза още, че ако ДАЕШ нападне Ватикана, папат ще се моли той да стане президент на САЩ.

Но 69-годишният милиардер реши да успокои ситуацията.

В действителност не ми харесва борбата с папата. Не мисля, че това е борба. Мисля, че каза нещо по-леко от това, което медиите съобщават. Мисля, че той е чул само едната страна на историята, която вероятно е на мексиканското правителство”, заяви Тръмп.

Имам голямо уважение към папата. Той е много различен човек. Мисля, че той върши много добра работа. Има много енергия, каза Тръмп на организирано от СиЕнЕн предизборно събитие в Южна Каролина.