Международните донори са събрали 8,8 милиарда долара за използването на нови ваксини по целия свят, съобщи британският премиер Борис Джонсън.

СЗО поиска достъпна за целия свят ваксина

СЗО поиска достъпна за целия свят ваксина

Тридесет и седем държави се обявиха срещу патентите

Правителството на Обединеното кралство днес беше домакин на виртуална глобална среща на върха в подкрепа на Глобалния алианс за ваксините (GAVI). Даренията от международни донорски правителства, компании и благотворителни фондации ще финансират имунизационните му програми до 2025 година.

"Глобалната среща за ваксини 2020" е предназначена да мобилизира ресурси, необходими за осигуряване на универсална наличност на ваксини и срещу новия коронавирус.

Според Алианса, инициативата до сега е надхвърлила целта си от 7,4 милиарда долара. Така ще  подсигури имунизирането на 300 милиона повече деца в най-бедните страни в света срещу болести като морбили, полиомиелит и дифтерит".

Борис Джонсън: Covid-19 е най-голямата заплаха от ВСВ, няма да отменяме карантината

Борис Джонсън: Covid-19 е най-голямата заплаха от ВСВ, няма да отменяме карантината

По думите му страната постига напредък, има реални признаци, че "преминаваме пика"

"Хората, които са ваксинирани, защитават себе си и останалата част от населението, като намаляват разпространението и риска от инфекция.Работата на Алианса за рутинна имунизация е най-силният щит срещу огнища на инфекциозни заболявания. Нашите колективни усилия на тази среща ще спасят до осем милиона живота.", каза Джонсън.

Премиерът по-рано обеща, че правителството на Обединеното кралство ще остане водещ донор, изплащайки 1,65 милиарда паунда за работата на Организацията през следващите пет години.