Доверието на обществеността към безопасността на ваксините бавно нараства в Европа, въпреки че спада в някои части на Азия и Африка. Това обявиха изследователи, като призоваха за повече инвестиции в здравни информационни кампании за предстоящата ваксина срещу новия коронавирус (COVID-19), съобщава "Франс прес".

Най-голямото досега глобално проучване на доверието във ваксините, публикувано в медицинското списание Lancet, показва очевидни връзки между политическата нестабилност и дезинформацията и нивата на доверие в безопасността на лекарствата.

Световната здравна организация (СЗО) изброява колебливостта по отношение на ваксините като една от 10-те най-големи заплахи за здравето в световен мащаб, а намаляващите нива на имунизационен обхват са довели до огнища на предотвратими заболявания като полиомиелит (детски паралич) и морбили през последните години.

Проучването сред близо 300 000 респонденти показва, че доверието в безопасността на ваксините се увеличава - с някои изключения - в цяла Европа.

Във Франция, където доверието във ваксините е постоянно ниско от десетилетия, то показва увеличение от 22% на 30% на хората, които категорично се съгласяват, че те са безопасни.

Във Великобритания доверието в безопасността на ваксините се е повишило от 47% през май 2018 г. на 52% през ноември 2019 г.

Полша и Сърбия обаче отбелязват значителен спад в доверието на обществеността във ваксините.

Афганистан, Филипините, Индонезия, Нигерия и Пакистан регистрират "значително" нарастване на броя на хората, категорично несъгласни с това, че ваксините са безопасни, между 2015 и 2019 г.

В Азербайджан общественото недоверие е нараснало от 2 до 17 процента за този период.

Авторите на изследването приписват тази "тревожна тенденция" отчасти на политическата нестабилност и религиозния екстремизъм.

Хайди Ларсън от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, която е ръководила изследването, заяви, че дезинформацията в интернет също е значителен проблем.

"Когато има голям спад в обхвата на ваксинацията, това често се дължи на недоказан уплах за безопасността на ваксината, пораждаща съмнение и недоверие", каза тя.

Ларсън каза, че общественото недоверие към политиците като цяло също вероятно е изиграло роля.

Докато светът се надпреварва да намери ваксина, която потенциално да сложи край на COVID-19 пандемията, изследователите предупредиха, че правителствата трябва да увеличат инвестициите в обществени информационни кампании, както и в инфраструктура за разпространение.

Без това, Даниел Салмън от Училището за обществено здраве към университета "Джонс Хопкинс" заяви, че "съществува риск ваксините срещу SARS-CoV-2 никога да не достигнат своя потенциал заради продължаващата неспособност да се реагира бързо и ефективно на опасенията за обществената безопасност на ваксините, реално или по друг начин".