Вилем Холедер, най-големият престъпник в Холандия, е осъден на доживотен затвор за поръчване на няколко убийства на фигури от престъпния свят, информират Би Би Си и "Гардиън".

61-годишният Холедер, наричан De Neus, е с лоша слава от 80-те години на миналия век, когато отвлича бирения предприемач Фреди Хайнекен. Той се превръща в голям бос в престъпния свят. Осъден е след продължителен и скъп съдебен процес в Амстердам. Сред жертвите е неговият приятел и съдружник Кор ван Хут.

Съдиите осъдиха Холедер на доживотен затвор за поръчка на пет убийства, опит за убийство и едно непредумишлено убийство. Те също го признаха за виновен в организиране на престъпна група.

Най-продължителният съдебен процес в холандската история, 17 месеца, се проведе в съд в Амстердам със засилена охрана, известен като "бункера". Адвокатите на Холедер обявиха, че ще обжалват присъдата.

Прокуратурата разчиташе на сензационните свидетелски показания на Астрид, сестра на Холедер, която тайно е записала разговорите им. Астрид Холедер се укрива, откакто го предаде. Ван Хут е бил женен за друга сестра на Холедер, която също свидетелства срещу него.

Вилем Холедер твърди, че е невинен и че показанията на сестрите му са лъжа.

Няма доказателства за ролята му в организирането на петте убийства между 2002 и 2006 г., но свидетелските показания и записите са се оказали достатъчни за осъждането му.

Холедер, считан за кръстник на холандската мафия, е арестуван през 2014 г. за убийството на двама души преди да му бъдат повдигнати още обвинения в убийство.