Камион с 20 камили, пътуващи за България, е бил задържан на руско-украинската граница за 2 седмици.

Руските гранични власти съобщиха днес, че камилите вече имат разрешение да преминат, информира "Риа Новости".  

Камион, превозващ 20 камили от Калмикия, е бил спрян от украинските митнически власти, след като животните са преминали руската граница на 31 януари.

След щателна проверка на всички документи властите установили, че камионът с не е имал разрешително за влизане на украинска територия. Трябвало е животните да бъдат докарани в циркове в България.

Говорител на руските гранични власти обаче заяви категорично, че всички документи за превоза на екзотичните животни до България през Украйна са изрядни. От там допълниха още, че и храната на 20-те камили за пътуването е осигурена.

Една от камилите е умряла миналата седмица и по първоначални данни причината е задушаване. Животното не е успяло да издържи на ниските температури по време на забавянето.  

От българския цирк, за който са били предназначени камилите, са изпратили камион, който да ги транспортира от Русия през Беларус и Полша, въпреки издаденото вече разрешително за преминаване на украинската граница.

Руските власти съобщиха, че камилите са били задържани на границата във връзка със закон за транзит на животни. Законът забранява преминаването на животни, за които има съмнение, че са болни от смъртоносния вирус Африканска чума по свинете.