Великобритания е успяла да намали насилствената смърт и убийствата сред подрастващите драстично - за една година те са намалели с една трета.

Повечето от убитите младежи са били на възраст между 17 - 18 години.

Според статистиката, представена от БиБиСи, през 2009 година жертвите са били 51 на възраст между 10 и 19 години. За сравнение с миналата година - тогава убийствата са били 72.

Както жертвите, така и техните убийци са били преобладаващо на възраст 17-18 години. Също така повечето от убийствата са били извършени с нож.

От полицията обясняват положителната тенденция с прилагането на нова тактика срещу разпространението на хладно оръжие сред подрастващите.

От средата на 2008 година също се прилага и нова програма за борба с престъпността сред подрастващите, която струва на данъкоплатците милиони фунтове. Освен усилване на полицейското наблюдение в нощен Лондон около заведенията и дискотеките, в програмата са предвидени образователни проекти и работа с родителите.

Включени са и неправителствени организации, които отдавна алармираха, че Лондон е един от най-опасните градове за живеене за младежите с света.