Полският президент Анджей Дуда печели проведения днес първи тур на президентските избори, предаде "Спутник", като цитира данни на Ipsos.

Той е на първо място с 41,8 процента, но няма да получи 50-те процента, необходими за победа. 

Неговият съперник от най-голямата опозиционна партия - центристката Гражданска платформа (PO), настоящият кмет на столицата Варшава Рафал Цасковски, взима 30% от гласовете.

Двамата ще се явят на балотаж на 12 юли.

Проучване на общественото мнение, публикувано от Варшавския институт за социални и пазарни изследвания (IBRiS), показа, че на втория тур Дуда се очаква да получи 48,7 процента от гласовете, а неговият съперник - 47,5 процента.

Полша избира президент

Полша избира президент

Очаква се оспорвана надпревара

В същото време 3,8 процента от анкетираните казаха, че не знаят за кого ще гласуват.

Припомняме, че за първи тур 11 бяха регистрираните кандидати. Съдейки по проучвания на общественото мнение обаче, само двама от тях имаха шанс за балотаж.

Поради пандемията на коронавируса, президентските избори в Полша се провеждат по смесен принцип - по класическия начин с организирането на избирателни секции и по пощата за карантирани хора и всички след подаване на съответното заявление. В цялата страна 190 хиляди души, получили специални пакети за гласуване, решиха да се възползват от новата възможност.