Православни християнски духовници казват, че ще останат в исторически манастир в украинската столица Киев, въпреки планираното наредено от правителството изселване на стотици свещеници, монаси и студенти.

Почаевската лавра е седалище на Украинската православна църква, която се отдели от Московската патриаршия след инвазията на Русия миналата година.

Но украинските власти подозират, че някои от висшите духовници са поддържали връзки с църквата в Москва, което те отричат.

На УПЦ е наредено да напусне обекта до края на деня в сряда.

Украинското правителство, което притежава огромния манастир от 11-ти век с изглед към река Днепър, казва, че решението е взето, след като комисия е открила множество нарушения на договора за наем на комплекса, обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Митрополит Климент, ръководител на пресцентъра на УПЦ, каза, че няма "никакви правни основания" за изгонването, обявено по-рано този месец.

"Ако правителството ни принуждава да го правим незаконно, това се нарича тоталитаризъм", каза той пред БиБиСи. "Нямаме нужда от такава държава или правителство. Имаме конституция и закони. Други методи не приемаме."

Въпросът е и силно политически. Украинските власти обвиняват някои членове на УПЦ в тайна подкрепа на Москва във войната, въпреки че някои лидери осъдиха руската инвазия.

Миналата година службата за сигурност на Украйна извърши акция в лаврата и други сгради, принадлежащи на УПЦ и десетки духовници бяха арестувани по обвинения в държавна измяна и сътрудничество с Русия. УПЦ обаче казва, че няма доказателства в подкрепа на обвиненията.

Миналата година беше образувано наказателно разследване, след като се появи видеоклип с проповеди на проруска пропаганда, отнасяща се до пробуждането на Майка Русия, докато ръководителят на епархия в района на Виница в Централна Украйна беше обвинен в подготовка на листовки подкрепящи инвазията.

В сряда сутринта стотици богомолци се събраха пред комплекса под лек снеговалеж, за да присъстват на литургия. Както и през последните дни полицаи извършваха огледи на автомобили, които влизат и излизат от обекта, но обстановката остава спокойна.

Действията разкриха разделения сред украинската православна общност. През последните години мнозина се присъединиха към независимата Православна църква на Украйна (ПЦУ), която получи независимост през 2019 г., докато милиони все още следват УПЦ, която се отдели от Москва миналия май след векове под неин контрол.

Любов Банк, 60-годишна певица в хор от централния град Полтава, каза, че е демонстрирала в лаврата в продължение на три дни и нарече решението за изгонване на обитателите на манастира "политическо решение". "Те (правителството) не спазват конституцията", каза тя. "Монасите са истински ангели. Не искам властите да правят това."

Не е ясно какво ще се случи, ако УПЦ не напусне комплекса, но украинският министър на културата Александър Ткаченко каза, че властите няма да използват сила, за да изгонят монасите.

Руската православна църква повтори риториката на Кремъл в оправдаването на войната в Украйна. Нейният глава, патриарх Кирил, намекна в проповеди, че войната на Русия е справедлива за бъдещето на християнството и не успя да осъди недвусмислено убийството на невинни хора в Украйна.

Русия заплаши Украйна с трагични последици на религиозната ѝ война

Русия заплаши Украйна с трагични последици на религиозната ѝ война

Москва разкритикува плановете на Киев да изгони духовници от Свето-Успенската Почаевска лавра