Президентът на Филипините Родриго Дутерте обвини Европейския съюз в блокиране износа на ваксини срещу коронавируса. Той предупреди, че ЕС оставя някои държави без достъп до ваксини, информира ДПА.

Дутерте заяви в обръщение към нацията в понеделник вечерта, че правителството му прави всичко възможно да закупи ваксини и да започне имунизацията, но има затруднения с доставките.

Дутерте призова децата да си останат по домовете и да гледат телевизия

Дутерте призова децата да си останат по домовете и да гледат телевизия

Страхувам се, защото този нов щам засяга децата

"Ние не сме толкова силни, колкото ЕС", отговори той на критики, че Филипините изостават с имунизацията.

"Имаме парите, готово е, чакаме. Но ЕС държи за заложник AstraZeneca", добави той.

Европейският съюз провежда разговори с AstraZeneca, след като производителят на ваксини обяви, че ще забави част от доставките за блока.

Дутерте също подчерта, че новата система на ЕС за контрол на износа може да бъде използвана за блокиране на износа за държави като Филипините, за да може Общността да запази дози.

От събота националните правителства в ЕС могат да отказват износ, ако сметнат, че фармацевтична компания не е изпълнила ангажиментите си към Общността.

Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че блокиране на износа на ваксини за други държави говори за национализъм.

От здравната организация отбелязаха, че Филипините ще получат 44 милиона дози от алианса за разпределение на ваксини Covax, като 9,2 милиона дози се очакват през първата половина на годината.

Във Филипините има 527 272 случая на коронавирус и 10 807 починали.