Европейският съюз потвърди, че въвежда контрол върху износа на ваксини срещу коронавируса, произведени в Общността, информира Би Би Си.

"Защитата и безопасността на нашите граждани са приоритет и предизвикателствата пред нас не ни оставиха избор освен да действаме", обяви Европейската комисия.

ЕС предупреди фармацевтичните компании, че може да спре износа на ваксини

ЕС предупреди фармацевтичните компании, че може да спре износа на ваксини

Милиони дози могат да бъдат блокирани от ЕС за Великобритания

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес заяви, че налагат контрол върху износа на ваксини срещу коронавируса. Тя подчерта, че мерките са въведени, за да се гарантира, че всички граждани на ЕС имат достъп до ваксините и да е сигурно, че всички страни играят по правилата.

"Този подход е изграден върху доверие, прозрачност и отговорност", каза еврокомисарят.

"Ангажиментите трябва да се спазват и споразуменията са задължителни. Споразуменията за предварително закупуване трябва да се спазват", продължи еврокомисарят.

В Германия подкрепят ЕС да ограничи износа на ваксини срещу COVID-19

В Германия подкрепят ЕС да ограничи износа на ваксини срещу COVID-19

Тук не става въпрос Европа да е първа

Стела Кириакидес каза, че са разработили система, която им позволява да разберат дали са изнасяни ваксини от ЕС.

В този акт за изпълнение, приет по спешна процедура и публикуван днес, се предвиждат разрешения за износ извън ЕС на ваксини срещу COVID-19 до края на март 2021 г. Тази схема се прилага само за износ от дружества, с които ЕС е сключил предварителни споразумения за закупуване.

Въз основа на предишния опит с подобна мярка за личните предпазни средства през пролетта на 2020 г. Комисията ще подпомага държавите членки при създаването на съответния механизъм, за да се гарантира гладкото и координирано прилагане на регламента.

Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината на AstraZeneca
Обновена

Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината на AstraZeneca

Регулаторът одобри използването на ваксината при всички на възраст над 18 г.

Тази мярка е целенасочена, пропорционална, прозрачна и временна. Тя е в пълно съответствие с международния ангажимент на ЕС в рамките на Световната търговска организация и Г-20 и е в съответствие с предложенията на ЕС в контекста на инициативата на СТО в областта на търговията и здравеопазването. Ангажиран с международната солидарност, Европейският съюз изключи от тази схема доставките на ваксини като хуманитарна помощ или предназначени за държави по линия на механизма COVAX, както и за съседните на ЕС държави.

Европейската комисия публикува договора с AstraZeneca

Европейската комисия публикува договора с AstraZeneca

Някои части от договора обаче са скрити

Европейският съюз влезе в спор с фармацевтичния гигант AstraZeneca.

По-рано днес Европейската комисия публикува договора с компанията.

Миналата седмица британско-шведската фирма неочаквано обяви, че намалява доставките за ЕС заради проблеми с производството в завод в Белгия. Страните членки закупиха 300 милиона дози от ваксината на AstraZeneca с опция за още 100 милиона. Първоначално компанията трябваше да достави 100-120 милиона дози до края на март, но сега от AstraZeneca заявяват, че ще доставят само 39 милиона.

Днес Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината на AstraZeneca.

ЕС недоволства, AstraZeneca предложила още 8 млн. дози до март

ЕС недоволства, AstraZeneca предложила още 8 млн. дози до март

Предлагат 39 милиона дози