30 души загинаха и над 160 бяха ранени при два отделни атентата в Алжир.

Отговорност за нападенията пое Ал Кайда, предаде Ал Джазира.

Първата бомба избухна към 10.45 часа пред двореца на правителството в центъра на столицата и отвори дупка във фасадата на шестетажната сграда, прозорците бяха изпочупени, предаде Ройтерс.

Според полицията това нападението е извършено от атентатор самоубиец с кола бомба. Експлозията, която според местните жители е била много силна, е чута в целия град и е разтърсила околните сгради.

Втората експлозия стана в Баб Езуар в източните околности на града.

Премиерът Абделазиз Белхадем, който в момента на атаката не бе в правителствената сграда, определи атентата като престъпен и страхлив акт.

На мястото пристигнаха десетки линейки, хиляди хора се стекоха на улиците.

Обгорени и окървавени ранени бяха изнесени от сградите.

В изявление френският външен министър Филип Дуст-Блази изрази възмущението си от терористичните актове и увери алжирските власти за солидарността на Франция с борбата им срещу тероризма.

Според алжирски анализатор, цитиран от Ройтерс, атаките изглеждат отговор на засилените действия на армията срещу ислямистките бунтовници в района Беджая в планините на Източен Алжир, където по думите му са обградени важни лидери от организацията на Ал Кайда в Северна Африка.

Алжир бе област на насилие през 1992 година, когато бе потушено местно въстание. Бунтът бе предизвикан от действията на армията, която анулира резултатите от проведените избори, според които ислямската партия печелеше по-голямата част от гласовете.

Оттогава насилието в страната е взело живота на повече от 200 000 човека.