Двa вулканa в Индонезия изхвърлят лава по склоновете си. Мерапи на главния остров Ява изригна, а няколко часа по-рано, Карангетанг на остров Сиау в Сулавеси също изригна, което провокира подготовка за евакуация, съобщава "Ню индиан експрес".

Властите разширяват опасната зона на около 4 километра от неговия кратер. Няма съобщения за жертви или щети. В Индонезия има 130 активни вулкана.

Индонезийските власти обявиха извънредно положение на остров Сиау  евакуирани са на над 100 души, съобщават властите. Лавата е препречила пътищата към селищата Батубулан и Беба, в северозападната част на острова, които понастоящем са достъпни само по море.

Активността на вулкана Карангетанг, висок 1974 метра, се увеличава от ноември, а изригванията се засилват през последните дни. Това е един от най-активните вулкани в Индонезия.

Последното голямо изригване на Мерапи е през 2010 г., загиват повече от 300 души и около 280 000 други да се евакуират. Това е най-мощното изригване на Мерапи от 1930 г., в което са загинали около 1300 души, а друго изригване през 1994 г. отнема 60 живота.

Индонезийското цунами показва нужда от повече проучвания на вулканите

Индонезийското цунами показва нужда от повече проучвания на вулканите

Много повече проучвания за опасностите, различни от очакваните опасности