Двама убити и 8 задържани. Това е резултатът до момента след опита за преврат на военни в Габон през последните дни, предаде CNN, като цитира държавна медия.  

Всички жертви и арестувани са военни. По-рано беше съобщено за четирима арестувани и други съпричастни към пуча, които се издирват. 

Войниците бунтовници срещу властта поеха преди дни контрола над държавното радио, като прочетоха кратко изявление, обявяващо "Национален съвет за възстановяване".

За кратко те взеха и заложници. При намесата на армията, лоялна към президента, са били убити двама от метежниците, а други задържани. 

Днес представители на властите са инспектирали сградата на радиото, което е продължило нормалната си работа. 

Животът в столицата Либревил се връща към нормалния си ход - училищата работят, магазините отново са отворени за клиенти. 

Властта в Габон осуети опита за военен преврат

Властта в Габон осуети опита за военен преврат

Ситуацията е "под контрол"

Припомняме, че вчера говорител на правителството на Габон обяви, че политическата ситуация в страната е "под контрол" след опита за военен преврат.

Младши офицери обявиха по-рано, че за завзели властта, за да "възстановят демокрацията" в богатия на петрол Габон, където семейството на боледуващия лидер на страната е на власт в продължение на 50 години.

Настоящият лидер Али Бонго наследи баща си Омар Бонго като президент през 2009 г. Той беше преизбран с малка разлика през 2016 г. в избори, които бяха белязани от насилие и обвинения в измами.

Опитът за преврат дойде като огромна изненада. Армията винаги е била възприемана като лоялна към семейството на Бонго, защото е доминирана от президентската гвардия, която в по-голямата си част идва от родния край на Бонго.

Бонго, който е бил извън страната в продължение на два месеца, е получил инсулт през октомври и е бил лекуван в Мароко. Той се опита да сложи край на слуховете за неговото здравословно състояние с телевизионно обръщение за Нова година, в което каза, че се чувства добре.

Войниците заявиха, че са били разочаровани от посланието, наричайки го "жалка гледка" и "непреклонен опит да стои на власт".