Двама протестиращи са застреляни при сблъсъци между опозицията и полицията в Западна Кения, съобщава АФП.

Стотици граждани на африканската страна пренебрегнаха забраната на властите за организиране на демонстрации. Протестиращите недоволстват във връзка с увеличаващата се несигурност около предстоящите президентски избори.

Снимка 317697

Източник: ЕПА

В град Бондо, където е домът на опозиционния лидер Райла Одинга, голяма тълпа от хора се конфронтира със служители на реда пред полицейски участък, което принуди ораните на реда да открият огън.

Свидетели заявиха пред агенцията, че двама души са убити. Според Сам Огума единият е застрелян в главата, докато другият - в гърдите.

Президентските избори са запланувани за 26 октомври.

На 8 август тази година в страната бяха проведени избори за президент, парламент и местна власт. Президентският вот беше спечелен от настоящия държавен глава Ухуру Кениата с 54%. Но Одинга оспори резултата във Върховния съд. Впоследствие изборите бяха касирани заради нередности при преброяването от избирателната комисия. Сега президентският вот е насрочен за 26 октомври.

Снимка 317696

Източник: ЕПА

Във вторник Одинга обяви, че няма да участва в изборите, обвинявайки избирателната комисия, че не е предприела фундаментални реформи. Опозиционерът твърди, че оттеглянето му от битката принуждава комисията да отмени изборите и да подеме изцяло нов процес за реформиране на органа. Но изглежда, че комисията продължава с организирането на изборите, тъй като Одинга все още трябва официално да подаде документи за оттегляне от надпреварата.