Днес Северна и Южна Корея проведоха разговори за откриване на гореща телефонна линия между лидерите на двете държави, съобщава АП.

Проведените при закрити врата разговори на работно ниво в гранично село са част от подготовката на срещата на върха на 27 април между лидера на КНДР Ким Чен-ун и президента на Република Корея Мун Дже-ин. Това ще е третата среща на върха между двете Кореи от края на Корейската война през 1950-1953 г.

Северна и Южна Корея отново преговарят на високо равнище

Северна и Южна Корея отново преговарят на високо равнище

Подготвят срещата между лидерите на двете държави

За май пък се предвижда среща между Ким и президента на САЩ Доналд Тръмп.

Преди днешната среща Южна Корея не каза конкретно какво ще се обсъжда освен гореща линия между лидерите. Двете държави се съгласиха да не разкриват съдържанието на разговорите, докато не постигнат споразумение.

Според Сеул Ким е изразил готовност да преговаря за ядрената програма на Северна Корея по време на срещите с Мун и Тръмп. Но това все още не се потвърждава официално от Пхенян.

През миналия месец лидерът на Северна Корея направи изненадваща визита в Пекин, където се срещна с китайския държавен глава Си Дзинпин.

Китай потвърди за визитата на Ким Чен-ун

Китай потвърди за визитата на Ким Чен-ун

Стратегическо посещение в Пекин

По-рано тази седмица Република Корея и КНДР проведоха преговори на работно ниво, на които обсъдиха протокола, сигурността и медийното отразяване на срещата по-късно този месец. Те ще проведат най-малко още една среща, за да обсъдят дневния ред, а също така как Ким ще пристигне в граничното селце за разговорите.

Южнокорейски медии спекулират дали Ким ще премине демилитаризираната зона като символичен жест на мир. Двете страни също трябва да решат колко пъти Ким и Мун ще се срещнат на 27 април и дали част от срещата ще бъде предавана на живо по телевизията.

През март двете държави се съгласиха да установят пряка връзка между Мун Дже-ин и Ким Чен-ун. Според Сеул функционираща телефонна връзка между двамата ще помогне за установяване на диалог и намаляване на неразбирателството по време на напрегнати моменти. Двамата лидери планират да проведат първия си телефонен разговор преди срещата.