Дясноцентристите ще останат най-голямата група в Европейския парламент (ЕП) след изборите през май, показва проучване на законодателния орган, което също разкрива, че консерваторите ще спечелят повече места в сравнение със сондаж от миналия месец, информира "Ройтерс".

Европейската народна партия (ЕНП) ще спечели 188 места, близо 27% от всички 705 депутати в законодателния орган.

Проучването, което не включва британските избиратели, също показва, че ЕНП увеличава местата си със седем спрямо предишното проучване от миналия месец. В момента групата държи 29% (217) от местата в Европейския парламент.

Социалистите, втората група в парламента, увеличават местата си до 20% в сравнение с 19% от сондажа от миналия месец, но като цяло губят, тъй като в момента заемат 25% от местата (191).

Крайнодесните също увеличават присъствието си, показва изследването, според което ще се превърнат в четвъртата най-голяма група след либералите, които губят позиции.

Воденият от Ангела Меркел алианс на Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз е най-голямата партия в Европейския парламент с 33 места, но близо зад тях е "Лигата" - крайнодясна група, която управлява Италия.

27-те места на "Лигата" показват как изборите ще отразят засилващото се националистическо настроение срещу традиционните проевропейски движения на Стария континент.

Традиционните партии ще запазят доминацията си, което ще позволи на широката центристка коалиция да продължи да задава дневния ред в Европейския парламент, но успехите на евроскептичните партии могат да доведат до по-голяма политическа несигурност.