Консервативната партия ще извърши "политическо самоубийство", ако се опита да принуди страната да напусне ЕС без споразумение тази есен, а също така ще изгуби, ако организира предсрочни избори.

Това предупреждение отправи външният министър на Великобритания Джереми Хънт, цитиран от "Политико".

Евровотът превърна консерваторите и лейбъристите на Острова в маргинални партии

Евровотът превърна консерваторите и лейбъристите на Острова в маргинални партии

Много разочароваща нощ за консерваторите, обяви Мей

Кандидатът за лидер на торите отбеляза, че от резултатите от евроизборите става ясно, че партията ще бъде "унищожена", ако организира предсрочни избори преди Великобритания да напусне ЕС.

"Атакувана от Партия "Брекзит" от дясно и Либералните демократи от ляво, ние сме изправени пред изчезване", пише той в статия за "Дейли телеграф".

Той коментира конкурентите си за лидерския пост в Консервативната партия Борис Джонсън, Доминик Рааб и Естер Маквей, които обявиха, че ще извадят страната от ЕС на 31 октомври, без значение дали ще бъде без споразумение.

Всеки премиер, който обещае да се напусне ЕС на конкретна дата - без да има време за предоговаряне или прокарване на ново споразумение - ще изпрати страната към парламентарни избори в момент, когато парламентът се опитва да го предотврати. Опитите да се изведе страната от ЕС без споразумение чрез парламентарни избори не са решение, това е политическо самоубийство, което ще постави лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин на премиерския пост до Коледа, алармира той.

Партията на Фараж смаза консерваторите и лейбъристите на евровота

Партията на Фараж смаза консерваторите и лейбъристите на евровота

Според публикуваната информация партията получава 31.6% или 24 места

Пред Би Би Си Хънт коментира, че ако не разрешат кризата около Брекзит, ще бъдат изправени пред политическа криза, която ще е по-голяма от отношенията с ЕС, която "може да доведе до унищожението на нашата партийна система и да сложи край на партията ми".

Според него торите "тежко ще бъдат наказани", ако има предсрочни избори.